2011. október 7., péntek

Különböző típusok, különböző sminkek

Érkezett hozzám Formspringen egy kérés, hogy készítsek szemszín szerinti sminkes postot, amit nagyon jó ötletnek tartok és kedvet is kaptam hozzá, de az elkészítése kissé hosszadalmas lesz, mert nekem csak két db zöld szemem van, így gyűjtenem kell modelleket.
Addig is szeretném bemutatni a különböző típusokat és a hozzájuk illő sminkeket kedvenc színésznőimen (a teljesség igénye nélkül természetesen!) bemutatva, hiszen őket mindenki ismeri! Nem csak a szemszín a lényeg ugyanis... ha mondjuk engem veszünk alapul, zöldszemű vagyok, de kreol bőrű, pedig a zöld szem leginkább a fehér bőrű, vörös vagy szőke hajú emberekre jellemző... szóval meg is bukott a szemszín szerinti sminkelés, mivel az eltérő bőrszín és bőrtípus eleve teljesen ellentétes sminket kíván.



Nézzük hát a főbb típusokat (nem fogok kozmetikai szempont szerinti bőrtípusokba belemenni, előre szólok, itt nem a bőrápoláson, hanem a sminken lesz a hangsúly - természetesen ha igény van rá, bőrápolásos post is készül majd (: ):

1. Szőke vagy vörös hajú, nagyon világos bőrű típus, mint JULIANNE MOORE


A bőr nagyon világos, szinte "áttetsző", vékony. Sok esetben átlátszanak az erek főként a szemhéj területén, ez a sminkelést is megnehezíti. Általában nagyon érzékeny, kipirosodásra hajlamos, a kozmetikumokat is nagyon meg kell válogatnia, mert sok-sok összetevőre allergiás reakció alakulhat ki.  Érdemes előnyben részesíteni a natúrkozmetikumokat (pl. Alverde). Smink nélkül az arc nagyon fakó, a szemöldök és a szempilla általában világos, így elsősorban ezek kiemelése a fontos, mert ezzel máris színt és karaktert adunk az arcnak. Ennek a típusnak érdemes tartós szemöldök- és szempillafestést alkalmazni (szigorúan szakemberrel elkészíttetve!!!),  de nem szabad túlzásba esni, a szemöldökre elég egy világosbarna árnyalat.
A természetes vörös hajú nők bőre sokszor szeplős, ám ez ma már nem szégyellni és takargatnivaló, hanem trendi és szexi - ha valakit mégis zavar, alapozóval könnyen eltüntethetők a pöttyök.
Sajnos ez a típus hajlamos a korai ráncosodásra, így már fiatal korban nagyon oda kell figyelni a megfelelő hidratációra (mind külsőleg, mind a folyadék fogyasztást illetően), majd 20 éves kor körül érdemes beszerezni az első ránccsökkentő krémet is! Szinte már közhely, de nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy a fényvédelem (nem csak nyáron!) ennél a típusnál a legfontosabb!


Szépen lealapozva ennek a típusnak igazi porcelán baba arcot lehet varázsolni és ha a szemöldök szépen ki van emelve, elég egy egyszerű szemkihúzás-szempillaspirál-pirosító-szájfényből álló smink, hogy a hatás tökéletes legyen.


Ennek a típusnak kifejezetten jól állnak a nude színek nappali sminkként, ha pedig drámaibb hatásra vágyunk, jöhet a füstöt szem, a csillogó, mély óarany, ami gyönyörűen kihangsúlyozza a vörös típus törékeny szépségét.


2. Sötét hajú, kreol bőrű, latin típus, mint PENELOPÉ CRUZ


A bőr szép, napbarnított hatású, a szemek is általában sötétek, a szemöldök is dús, szépen formázható. Sajnos ennél a típusnál fordul elő leggyakrabban a nem kívánt helyeken is szőrnövekedés, így szükség lehet a gyantára. A bőr hajlamos lehet zsírosodásra, ezért tartsunk a táskában drogériákban is kapható olajfelszívó lapocskát vagy sima papír zsebkendőt, amivel felfrissíthetjük az átfénylő sminket (ez főleg homlokon jelentkezik). Ennél a típusnál a bőr hajlamosabb lehet pigmentfoltok kialakulására, napozásnál így mindig fontos a megfelelő fényvédelem, tilos a pattanások szakszerűtlen nyomkodása, az esetleges apró hegek kapargatása, mert könnyen nyomot hagyhat! Fontos a megelőzés, mert a már kialakult pigmentfoltok eltávolítása nagyon nehéz, szinte lehetetlen, az elkendőzésük pedig nem az igazi :(


A sminket illetően a lehetőségek nagyon széles skálán mozognak, hiszen ennek a típusnak szinte minden jól áll. Lehet természetes, mely igazából csak kiemeli a természetes szépséget, ezt akár egyszerűen bronzosító használatával is elérhetjük, de lehet drámaibb, erősebb, színesebb is a smink, egy a fontos (mivel eleve karakteresebb típusról van szó), hogy elkerüljük a "transzvesztita - hatást" :D


3. Világos bőrű és sötét hajú típus, mint ANGELINA JOLIE


Ez a típus kb. a világos és latin típus keveréke, a bőr lehet normál, de érzékeny, porcelánszerű is, a sötét haj viszont szélesebb skálát biztosít a smink terén, mint a szőkéknek vagy vöröseknek. Leggyakoribb itt a normál, vagy ahhoz közeli bőrminőség, mellyel szerencsés tulajdonosának nincs túl sok tennivalója, a legfontosabb a minőségének megtartása!
A smink itt függ leginkább a szemszíntől a négy típus közül. A barna vagy fekete haj szinte mindent megenged, de mivel itt a szemszín majdnem bármilyen lehet (nem úgy, mint a világos típusnál, ahol szinte biztos, hogy a szem is kék vagy zöld, esetleg világos barna) és a kék szem a rózsaszín sminktől pl. "sírós" lesz, amin a barna haj sem segít...


Nyáron napozással, illetve őszi-téli időszakban szolárium használatával nap-csókolta bőrszínt varázsolhatunk ennek a típusnak, így sminkben a latin típusnál leírtak lesznek mérvadóak (természetesen a bőr típusa nem változik meg! (: ). Rúzsokkal is bátrabbak lehetünk, megint csak azért, mert a barna hajszín, sok mindent megenged.



4. Természetes barna bőrű, szőke hajú típus, mint KATHERINE HEIGL


Ez az a típus, amiben benne rejlik a baba és a végzet asszonya is. A szőke haj valahogy mindig némi védtelenséget sugároz, nagy általánosságban mondható, hogy a férfiak "kedvencei" a szőke nők. Amennyiben a természetes szőke hajhoz nem világos bőrszín párosul, majdnem biztos, hogy a szemszín barna, így a smink színe megint csak széles skálán mozoghat az édes, babás baracktól, rózsaszíntől egészen a füstös feketéig.




Egy egyszerű szemsminket ennél a típusnál vörös rúzzsal tehetünk drámaivá, így készül a Marlene Dietrich - féle "elérhetetlen, végzet asszonya" smink.



Remélem hasznosnak találtátok ezt a bejegyzést és ígérem, hamarosan szem- és hajszín szerinti sminkekkel teli posttal is jelentkezem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése